Michael Brecker

Michael Brecker, właściwie  Michael Leonard Brecker – amerykański saksofonista jazzowy, uznawany za jednego z najlepszych saksofonistów świata; młodszy brat trębacza Randy’ego Breckera.
Laureat 11 nagród Grammy.
Urodził się 29 marca 1949  w  Filadelfii, zmarł  13 stycznia 2007 r.  w Nowym Jorku).
Od wczesnej młodości miał styczność z muzyką jazzową, za sprawą ojca – pianisty jazzowego.

Na początku uczył się gry na klarnecie, następnie na saksofonie tenorowym. W 1970 roku przeprowadził się do Nowego Jorku i tam zaczął swoją muzyczną karierę. Rozpoczął od zespołu Dreams, grając między innymi ze swoim bratem Randym i Billym Cobhamem.
W późniejszym czasie współpracował z takimi muzykami jak: James Taylor, Paul Simon, Steely Dan, Donald Fagen, Herbie Hancock, Pat Metheny, Frank Zappa czy Joni Mitchell.
Michael w latach 70. i 80. był jednym z czołowych przedstawicieli stylu fusion. Jako frontman i sideman nagrał w sumie około 1000 płyt. Zmarł na białaczkę 13 stycznia 2007 roku w Nowym Jorku.
Wybrana dyskografia:
The Brecker Bros (1973)
Detente (1980)
Michael Brecker (1987)
The Michael Brecker Band Live (1989)
Don’t Try This At Home (1989)
Now You See It… Now You Don’t (1990)
Return Of The Brecker Brothers (1992)
The Brecker Brothers – Live (1992)
Two For The Show (1993)
The Cost Of Living (1994)
Tales From The Hudson (1996)
Two Blocks From The Edge (1998)
Time Is Of The Essence (1999)
Nearness Of You: The Ballad Book (2001)
Wide Angles (2003)
Pilgrimage (2007)

 

Wpis przygotowała Eliza Giedrojć.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz